Een duurzaam verfsysteem zonder corrosie.

Staal moet beschermd worden door een coating. Het staal wordt afgesloten voor zuurstof en water dat corrosie veroorzaakt. De laagdikte van de coating bepaalt hoe duurzaam het is. Een verfsysteem met 3 lagen primer gaat ongeveer 5 jaar mee. Een systeem met 4 lagen meer dan 15 jaar!
De primer wordt afgewerkt met 3 lagen hoogglans lak. De toplaag moet iedere 5-12 jaar vernieuwd worden. Gebruik hiervoor alleen fijn schuurpapier of schuurvlies.

 

Galvanische corrosie

Anodes beschermen een stalen onderwaterschip tegen roesten ofwel corrosie. Het potentiaal verschil tussen de scheepshuid en de anode versneld de corrosie van de anode. Het roesten van het scheeps staal zal hierdoor vertragen. Op zoet water wordt aluminium gebruikt, op zout water gaat de corrosie sneller en worden zink anodes gebruikt.

Anodes moeten een paar centimeter van de huid af gemonteerd te worden. Gebruik hiervoor nooit een RVS moer want dan wordt je scheepshuid de anode voor het RVS. Dit geld ook voor het gebruik van Koper omdat het metaal edeler is dan de scheepshuid. Dus niet met RVS lassen!

Door het lekken van gelijkstroom in de haven gaat de corrosie van de anode sneller. Bescherm je boot door tijdig nieuwe anodes te plaatsen.

Wil je aluminium gaan schilderen? Corrosie op aluminium bestaat uit aluminium oxide. Het is een hard laagje dat het metaal beschermt tegen verdere afbraak. Op dit laagje kan verf niet hechten. De truc om aluminium te schilderen is: verwijder de corrosie met grof schuren en breng binnen 1 uur de primer aan. Dit geldt ook voor RVS en zink of verzinkt staal. Het werk moet in kleine stukken opgedeeld worden van 1m2

 

Hoeveel lagen roestwerende primer moet ik aanbrengen om staal voldoende te beschermen tegen vocht?

 • Binnen

  1 laag: Binnen zonder condens

  2 lagen: Binnen met condens

 • Buiten

  3 lagen: Beschut buiten

  4 Lagen: Buiten onder alle omstandigheden

 • Onder de waterlijn

  6 lagen primer.

  Onder water kunnen epoxy en vinyl gebruikt worden, geen alkydverf.

Een laag verf aangebracht met een kwast of roller zal ongeveer 40-60 μm dik zijn. Verfspuiters kunnen 100 μm per laag opzetten.

Gebruik voor het ontroesten grove schuurschijven of een percoo en geen ontroesters. Na het kaalmaken moet direct de eerste laag roestwerende primer aangebracht worden. Na een dag is er al vliegroest zichtbaar! Zorg ervoor dat er geen roestputjes kan ontstaan door roest direct te verwijderen. Putjesroest kan alleen verwijderd worden door het weg te slijpen. Grote oppervlakken kunnen door een professionele straler aangepakt worden.