Scheepsverf producten

Een uitleg van 2-k producten zoals epoxy en polyester polyurethaan.

 

Polyesterhars
is een kunsthars die gelamineerd kan worden met glasvezel en daardoor heel sterk wordt. Het moet beschermd worden door een gelcoat die heel hard is. Polyester droogt door vocht in de lucht. Er kan osmose ontstaan doordat het verbindingen met water aangaat en water blijft opnemen. Het bevat veel oplosmiddelen en heeft een sterke geur. Het is goedkoop en vrij eenvoudig te verwerken.

Epoxyhars
is een kunsthars die beter waterbestendig is dan polyester. Het kan gelamineerd worden met glasweefsel om sterke en lichte constructies te maken. Het wordt gebruikt om hout te lijmen en te conserveren. Het kan gebruikt worden bij reparaties aan polyester zoals osmose of craqulee. Het bevat geen oplosmiddelen en is dus reukloos. Het is verkrijgbaar bij o.a. Polyservice en de IJssel.

Epoxy Coating of Primer
wordt veel gebruikt als scheepsverf want het is sterk en duurzaam. Het bevat oplosmiddelen en kan dus goed met de kwast en rol verwerkt worden. Het is een 2 componenten product. Er kan zink aan toegevoegd zijn (compound) waardoor het roestvorming op staal tegengaat en het hecht op bijna alle ondergronden. Het moet afgewerkt worden met een toplaag omdat het  verkrijt in direct zonlicht. Een goed produkt is van AKZO-International of PPG-Sigma.

Polyester Polyurethaan lak
is een sterke 2-k toplaag voor boven de waterlijn. Polyurethaan lakken zijn kras– en slijtvast en duurzaam. Het lost niet op in olie en sterke oplosmiddelen. het kan niet onderwater gebruikt worden. Polyester droogt door een reactie met vocht uit de lucht, als de lucht erg vochtig is zal de verf sneller uitharden en slecht vloeien. Onderwater ontstaan er belletjes in de verflaag. DD-lak of Doublecoat van de IJssel is goed met de kwast te verwerken. International heeft ook een goede polyester polyuretaan lak.  AWLgrip en Alexseal worden meestal verspoten en zijn niet geschikt voor doe-het-zelvers.

Urethaan
is een polymeer of kunststof, die hard is en tegelijk flexibel. Het heeft een goede waterdichtheid, glans en is krasvast. Het wordt toegevoegd aan verven en kitten.

Alkyd verf
is traditionele verf op basis van alkydhars. Het wordt verdund met terpentine, het lost op in olie en sterke oplosmiddelen. Het kan niet onderwater gebruikt worden en zal afbladeren als er lang water op staat.

High Solid verf (HS)
bevatten veel vulmiddelen en weinig oplosmiddelen. Hiermee bouw je snel laagdikte op. Door de strengere milieu wetgeving worden deze steeds vaker toegepast. Niet in dikke lagen opzetten, anders droogt het niet. Makkelijk schuurbaar.

Gesiliconiseerde alkydhars
kan goed tegen zonlicht, het is hierdoor duurzamer dan gewone alkydhars.

Vinyl hars
is een 2 componenten hars. Het is goedkoper dan epoxy maar bevat veel oplosmiddelen, zoals polyester. Het is ook goed waterbestendig.

Vinyl coating
is een conventionele onderwaterverf met veel oplosmiddelen. Sneldrogend en goedkoop, wordt vaak gebruikt als een hechtlaag voor antifouling. Het is de vervanger van Chloorrubber verf.