Het onderhoud van een polyester boot, osmose problemen en het schilderen van polyester.

Gelcoat gaat na verloop van tijd dof worden en verweren. Het kan gepoetst worden en kleine krasjes kunnen gepolijst worden met zeer fijn schuurpapier P2000. Reparaties kunnen met een polyester reparatie setje of met plamuur en verf uitgevoerd worden.

Het jaarlijks schoonmaken van de boot kan met een polish. Daar zitten fijne schuurdeeltjes in en een syntetische wax of teflon om vuil te weren.

Kunststoffen zijn niet onderhoudsvrij, ze worden afgebroken door zonlicht. Door het  schilderen wordt de kunststof beschermd en wordt de duurzaamheid verlengd. Wacht niet te lang met het schilderen van polyester, na ongeveer 25 jaar is de gelcoat verweerd.

Het schilderen van polyester. Maak de boot goed schoon met schilderszeep. Schuur de gelcoat op met schuurpapier P180, verwijder het stof en repareer gaten en scheurtjes met epoxy plamuur. Zitten er veel haarscheurtjes of kleine gaatjes in de gelcoat dan moeten die eerst met een laag epoxyprimer dichtgesmeerd worden. Schuur dit ook netjes glad en ga schilderen met een 2 componenten polyuretaan. De oplosmiddelen in deze verf zijn een weekmaker waardoor je super goede hechting krijgt. Traditionele lakken op oliebasis zijn niet geschikt om direct op kunststof aan te brengen. Gebruik dan eerst een geschikte primer of vraag advies bij International of Epifanes.

Haal de boot in de winter uit het water. Een boot die altijd in het water ligt krijgt sneller last van osmose.

Een onderwaterschip dat altijd in het water ligt krijgt uiteindelijk osmose. Je kunt het herkennen door de zure lucht die vrijkomt als je een blaasje openbreekt. Ze zijn ongeveer een centimeter doorsnede. Het kan ook zijn dat er luchtbelletjes in het laminaat / gelcoat zitten die lijken op osmose. Vaak komen deze al na een paar jaar tevoorschijn. Dit komt door onnauwkeurigheid in het lamineer proces. Ze moeten gerepareerd worden want het zijn zwakke plekken. Heb je een polyester boot zet dan een epoxy coating op het onderwaterschip, het helpt osmose te voorkomen. Heb je ernstige osmose? laat het onderwaterschip stralen en een paar maanden droog worden. maak de gaten dicht met epoxy plamuur. Breng een laag injectiehars aan en beter nog 2 lagen onverdunde epoxyhars. Hier overheen 3-5 lagen epoxy primer en als laatste de antifouling.