Houtwerk lamineren met weefsel en epoxy.

Het hechthouten dak van deze Super van Craft is gelamineerd met epoxyhars en glasweefsel. Het 50 jaar oude Mahonie had op enkele plekken houtrot gekregen.

Na de reparatie kan het hout nog jaren meegaan.Heb je een hechthouten kajuit die slecht wordt of een eiken onderwaterschip waar rot in zit? Dat kan gelamineerd worden. Verwijder eerst het rotte hout en repareer dit met nieuw hout of plamuur. Maak het houtwerk eerst kaal met een föhn en krabber of schuurmachine. Breng een laag injectiehars aan, als de hars begint uit te harden maar nog net plakkerig is mag je een volgende laag aanbrengen zonder schuren. Breng een laag hars aan en plak het weefsel dat op maat geknipt is erop. Rol het aan met hars en druk de lucht eruit met een ontluchtingsroller. Na het drogen kan het geschuurd worden. Breng meerdere lagen nat in nat aan of schuur het tussendoor. Als laatste laag breng je gewoon hars aan en schuur dit glad. Nieuw hout kan ook gelamineerd worden met epoxy en glasweefsel. Dit vormt een transparant kunststof laagje dat het hout dampdicht afsluit en de houtstructuur zichtbaar laat. Het ademen is niet meer mogelijk en het hout zal minder uitzetten met vochtig weer. Zo’n versterkte constructie is onderhoudsarm maar niet helemaal onderhoudsvrij. Als er beschadigingen zijn of er ontstaan scheuren dan moeten die direct met hars dichtgemaakt worden. Vocht dat opgesloten raakt kan houtrot veroorzaken. Hout dat gelamineerd is met epoxy wordt afgewerkt met een 1 of 2 componenten lak.

Het afdichten van naden en kieren is noodzakelijk voor een duurzaam verfsysteem. Als er vocht onder de lak komt laat de verf weer los.