Houtwerk lakken en onderhouden. Gebruik je hout olie of 2 componenten lak?

Een traditioneel verfsysteem voor hout voorkomt dat vocht in het hout kan trekken na een regenbui. Het hout wordt niet helemaal afgesloten maar blijft ademen. Hout neemt vocht op als de lucht vochtig is en kan het hout weer verlaten als de lucht droog is. Door het krimpen en uitzetten kunnen verflagen scheuren.

Bij een 2 componenten verfsysteem wordt het hout afgesloten en kan het niet meer ademen. Hierdoor zal het hout minder werken en het verfsysteem blijft langer goed. Vocht dat toch onder de verflaag komt kan houtrot veroorzaken.

Het gebruiken van 2 componenten produkten is voor veel mensen een grote stap. Ben je eenmaal overgestapt dan wil je niet meer terug.

Hoe duurzaam is het dan uiteindelijk? Het verfsysteem heeft jaarlijks onderhoud nodig maar kan jaren meegaan. Dek het hout mogelijk af met een zeil of kap tegen uv stralen. Vocht mag niet direct in het hout trekken, het ruïneert binnen de kortste keren nieuw verfwerk. Maak alle naden en kieren dicht met een epoxyhars verdikt met glasbubbels of een gupa houtvulmiddel. Ook het kitten van de overgangen tussen dek en kajuit of kajuit en dak is heel belangrijk.
Deze mahonie stuurhut wordt met dubbel uv van de IJssel geschilderd. Hoewel het2 componenten systeem minder onderhoud nodig heeft is het zeker niet onderhouds vrij!

De kopse kanten van hout zullen vocht opzuigen als een spons. Sluit ze af met injectiehars of houtlijm.

Vul naden en spleten met epoxyhars waar je een beetje schuurstof doorheen mengt, om de goede kleur te krijgen.

 

Nieuw en kaal gemaakt hout:
Verwijder oude verflagen met een föhn en verfkrabber of met schuurpapier P50. Pas op met bandschuurmachines, ze kunnen happen uit het hout nemen. Naschuren met P120 en nogmaals met P220. Nieuw hout voor het schilderen goed ontvetten met wasbenzine. Professionals brengen eerst een laag injectiehars aan. Schuur dit glad. De eerste laklaag kan met kleurpigmenten gekleurd worden. Daarna niet meteen schuren anders wordt het vlekkerig. Binnen 48 uur overschilderen zonder tussenschuren en na 2 lagen blanke lak kan je gaan schuren. Breng totaal zeker 6 lagen lak aan.

 

Onderhoud:
Slechte plekken en blazen kunnen met een verfkrabber kaal gehaald worden, pas op voor krassen! Breng extra verflagen aan op de kale plekken. Merk de plekjes met een stukje schilderstape om ze terug te vinden. Schuur alles op met P320, breng 1 of 2 lagen epoxyhars aan. Lak de plekjes meerdere keren af. Opzetten van lak kan met een rollertje maar gebruik een kwast om de lak af te strijken.